mask
You are here: Home / Nieuws / Tarieven openbaar vervoer 2015 in regio Utrecht vastgesteld

Tarieven openbaar vervoer 2015 in regio Utrecht vastgesteld

Het dagelijks bestuur van Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft de tarieven per 1 januari 2015 voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht vastgesteld. Reizigers betalen volgend jaar gemiddeld 1,1% extra. De belangrijkste reden is het aanpassen aan de landelijke prijsindex.

De aanpassing leidt tot een verhoging van minder dan 1 cent per gereden kilometer. Daarmee blijft de regio Utrecht in de categorie van de goedkoopste openbaar vervoergebieden in Nederland. BRU ziet geen aanleiding om het tarief volgend jaar verder te verhogen en wil het openbaar vervoer graag aantrekkelijk houden voor de reizigers.

Vernieuwde OV-producten

BRU heeft besloten om twee vernieuwde producten voor het openbaar vervoer te introduceren. Het Gemaksabonnement vervangt sinds juli 2014 de oude QB-pas. Deze is beschikbaar in twee varianten: €50 per maand voor de stad Utrecht en €75 per maand voor gebruik van het openbaar vervoer (U-OV-bus en –tram, maar ook de trein in de regio Utrecht).

Vergeleken met gebruik van de OV-chipkaart is dit een scherp geprijsd abonnement, zeker voor reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer. Het Gemaksabonnement vervangt de oude QB-pas omdat deze was geïntroduceerd als tijdelijk aanbod om van het openbaar vervoer gebruik te maken, zolang rondom Utrecht wegwerkzaamheden plaatsvonden. Deze werkzaamheden zijn inmiddels grotendeels beëindigd. De QB-pas was ook bedoeld voor collectieve afname door bedrijven, maar werd steeds vaker aan individuele werknemers verkocht, waardoor er oneerlijke concurrentie optrad met particuliere gebruikers van de OV-chipkaart. Ook om deze reden is een alternatief OV-abonnement geïntroduceerd. Dit OV-Gemaksabonnement wordt niet alleen aan bedrijven aangeboden voor hun werknemers (zoals bij de QB-pas het geval was), maar is voor iedereen verkrijgbaar.

Nieuw per 1 januari 2015 is ook dat losse kaartjes die in de bus of tram verkocht worden voor een enkele reis op koopavonden en in de weekends ook gebruikt kunnen worden voor een retourrit. Deze vernieuwde U-OV Reiskaart is in lijn met het tarief van de OV-chipkaart en biedt de mogelijkheid om tegen een scherpe prijs over langere afstanden gebruik te maken van de bus of tram. Deze losse kaarten zijn ook bedoeld als een aantrekkelijk alternatief voor de Winkelkaart die vanaf eind 2014 vervalt.

Filed under: