mask
You are here: Home / Nieuws / Stijging tarief bus en tram in regio Utrecht onder het gemiddelde

Stijging tarief bus en tram in regio Utrecht onder het gemiddelde

8 augustus
DSC_7021.jpgDe tariefverhogingen voor de bus en de tram in de regio Utrecht liggen aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door de website Treinreiziger.nl dat deze week is gepubliceerd. Het onderzoek wijst uit dat de tarieven in de regio Utrecht met 4,2% per kilometer zijn gestegen. Daardoor behoort het openbaar vervoer in onze regio tot de goedkoopste van Nederland.

Het tarief dat de reizigers voor het openbaar vervoer betalen volgt de kosten voor het laten rijden van de trams en bussen; deze kosten worden voornamelijk bepaald door twee componenten, loonkosten en brandstofkosten. Omdat het openbaar vervoer erg arbeidsintensief is tikken de loonkosten hard door; deze zijn de laatste jaren harder omhoog gegaan dan de consumentenprijzen. Daarnaast is ook de prijs van diesel sterk gestegen. 

Tegelijkertijd heeft het Rijk de financiële bijdrage voor verkeer en vervoer beperkt. Voor de regio Utrecht betekende dat, dat er enkele miljoenen euro’s bezuinigd moesten worden. Daarom heeft Bestuur Regio Utrecht (BRU), de verkeer- en vervoerautoriteit in deze regio, de afgelopen jaren moeilijke keuzes moeten maken. 

Die leidden er toe dat er enerzijds minder bussen ingezet werden, met als gevolg wijzigingen in de buslijnen in de jaren 2012 en 2013. Anderzijds heeft BRU ervoor gekozen de tarieven op een beheerste manier te laten stijgen. Per 1 januari is het kilometertarief van € 0,11 naar € 0,125 gestegen. Dit is een van de laagste kilometerprijzen van Nederland.

Bestuur Regio Utrecht denkt met het huidige OV-beleid op de juiste koers te zitten. Tegen een relatief lage prijs weet BRU het openbaar vervoer in Utrecht en omgeving op een goed niveau in stand te houden. Blijkens de klantwaardering van 7,4, die dit jaar opnieuw is gemeten, is de reiziger in deze regio het daarmee eens.

Filed under: