mask
You are here: Home / Nieuws / Nieuwe reisinformatie en nieuwe naam: U-OV

Nieuwe reisinformatie en nieuwe naam: U-OV

U-busDe nieuwe website www.u-ov.info van U-OV is gelanceerd, met reisinformatie voor bus en tram in de regio Utrecht. U-OV is de nieuwe naam voor het openbaar vervoer in de regio. Op de nieuwe website vinden reizigers alles over de buslijnen, vertrektijden, kaarten en abonnementen die gelden vanaf 8 december 2013. Vanaf die datum zal Qbuzz onder de naam U-OV het openbaar vervoer gaan verzorgen, in opdracht van Bestuur Regio Utrecht.

U-OV: schoon en gastvrij
U-OV hanteert het motto ‘Schoon voor de regio, gastvrij voor de reiziger’. Schoon voor de regio, omdat Bestuur Regio Utrecht voorschreef dat er 155 nieuwe bussen moeten komen die voldoen aan de strengste milieueisen, de Euro 6-norm. Ook komen er drie elektrische bussen. Daarmee krijgt onze regio het schoonste wagenpark van Nederland. Alle bestaande blauwwitte bussen worden vervangen door deze nieuwe bussen, die in de huisstijl van U-OV gaan rijden: heldergeel met donkergrijs. Ook de bestaande gele bussen worden schoner, die gaan rijden op GTL-brandstof (gas-to-liquid), een nieuwe brandstof op basis van aardgas die veel minder uitstoot geeft dan diesel.
De gastvrijheid van het openbaar vervoer wordt versterkt onder meer door de chauffeur weer een centrale rol te geven.

Bestemmingen krijgen kleuren
De dienstregeling blijft in grote lijnen ongewijzigd als U-OV op 8 december van start gaat. Er worden alleen enkele verbeteringen doorgevoerd en een aantal aanpassingen vanwege bouwwerkzaamheden. Wel een opmerkelijke verandering is de reisinformatie. Allereerst is er dus de nieuwe website www.u-ov.info, waarin een reisplanner centraal staat. Uniek is bovendien het gebruik van bestemmingskleuren, op bussen, haltepalen, vertrekstaten, kaarten en de website. De bus- en tramlijnnummers blijven gewoon bestaan, maar de delen van de regio krijgen elk een eigen kleur. Daardoor kun je bijvoorbeeld op een druk busstation eenvoudig je bestemmingskleur volgen om alle bussen te vinden die dezelfde richting uit gaan. Zoek je bijvoorbeeld een bus naar De Uithof, volg dan oranje. Op die manier weet de reiziger altijd dat hij of zij de goede kant uit gaat. En elke kleur heeft ook een symbool: een zonnetje, de Domtoren, een koffer, etc. Daardoor profiteren ook kleurenblinden van de nieuwe richtinghulp.

Meer informatie is te vinden op de website www.u-ov.info.
Meer achtergronden over U-OV vindt u op deze BRU-website op de pagina's 'over U-OV'.

19 november 2013

Filed under: