mask
You are here: Home / Nieuws / Nederland krijgt een nieuw bos: parkbos De Haar

Nederland krijgt een nieuw bos: parkbos De Haar

Parkbos
Enkele  bestuurders  van de stuurgroep 'Recreatie om de Stad' hebben de boom geplant: Huib Veldhujsen van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, wethouder Kees Geldof, gedeputeerde  Ralph de Vries (voorzitter stuurgroep Recreatie) enregiodirecteur Natuurmonumenten Roline de Wilde. BRU-afgevaardigde burgemeester Hans Martijn Ostendorp was helaas verhinderd. Foto Natuurmonumenten/www.remkespijkers.com

Op 26 november 2014 startte Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens officieel met de aanleg van een nieuw groot bos, parkbos De Haar. De vertegenwoordigers van de stuurgroep Recreatie om de Stad hebben daarom als feestelijke start de eerste eik geplant.

Het gevarieerde parkbos De Haar van ongeveer 70 hectare is een belangrijk onderdeel van een nieuw natuur- en recreatiegebied aan de westkant van stad Utrecht. Het maakt deel uit van een prachtig en divers gebied. Samen met de pleisterplaatsen Geertjeshoeve, Klein Limburg, Wielrevelt en kasteel Haarzuilens is hier straks een geweldig recreatieaanbod.

Ondanks de forse bezuinigingen van de Rijksoverheid is het de stuurgroep Recreatie om de Stad gelukt om dit toch mogelijk te maken. Met een beperkt budget is een aantrekkelijk ontwerp opgeleverd, waarbij de kosten voor het beheer van het bos in de toekomst zo laag mogelijk zijn. De stuurgroep bestaat uit provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Houten en IJsselstein, Bestuur Regio Utrecht ( BRU), Recreatie Midden Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

BRU vindt het belangrijk dat er in samenhang met stedelijke ontwikkelingen (Leidsche Rijn) ook recreatief groen ontwikkeld wordt aan de westkant van Utrecht. Daarom heeft BRU een financiële bijdrage van in totaal € 3, 5 mln. beschikbaar gesteld voor het project ‘Recreatie om de Stad’. Het geld wordt, op verzoek van de stuurgroep, gebruikt voor de inrichting van de deelgebieden Haarzuilens (gemeente Utrecht) en voor Hollandse IJssel (gemeente IJsselstein), omdat de planontwikkeling hier het verst gevorderd is.

Op 16 december 2013 heeft het dagelijks bestuur van BRU een besluit genomen over subsidie voor Parkbos De Haar, onderdeel van Haarzuilens. De beschikking (€ 1,6 mln) is in januari 2014 afgegeven.

Kijk voor een impressie van het bos over 30 jaar op www.natuurmonumenten.nl/parkbos 

Filed under: