mask
You are here: Home / Nieuws / Goede stap met nieuwe, schone bussen in Utrecht

Goede stap met nieuwe, schone bussen in Utrecht

De nieuwe Euro-6 stadsbussen in Utrecht die met de aanbesteding  van het openbaar vervoer door Bestuur Regio Utrecht (BRU) eind 2013 zijn geïntroduceerd, blijken opmerkelijk schoon  voor het milieu. Dit maakte TNO vandaag bekend. Vergeleken met de oude dieselbussen met emissieklasse Euro-3, die tot 2014 nog 30% van het gehele wagenpark uitmaakten, stoten de nieuwe bussen 38% minder stikstofoxide en  85% minder fijn stof uit.

TNO concludeert dat het besluit van BRU om het stadsvervoer in Utrecht te vergroenen, door  nieuwe bussen te introduceren die voldoen aan de Euro-6 norm, een “effectieve  maatregel” is gebleken waarmee de luchtkwaliteit in de stad Utrecht aanzienlijk wordt verbeterd.

Positieve bevestiging

BRU ziet in dit onafhankelijke rapport van TNO een positieve bevestiging dat met de laatste aanbesteding van het openbaar vervoer een goede stap is gezet in de richting van een verbeterd en milieuvriendelijker openbaar vervoer. De Euro-6 norm is eerder door Bestuur Regio Utrecht verplicht gesteld bij de vernieuwing van de bussen in de laatste aanbesteding. Nu blijkt met dit onderzoek door TNO dat deze norm ook in de praktijk voldoet aan de verwachtingen over het effect voor de luchtkwaliteit in de stad Utrecht. 

Als gevolg van de strenge eisen die BRU heeft gesteld aan het vergroenen van de Utrechtse bussen voldoet nu de helft van alle bussen die in de regio Utrecht rijden aan de meest recente en milieuvriendelijke Euro-6 norm. Daarnaast worden nu ook milieuvriendelijke, elektrische bussen ingezet.

Voor meer informatie over dit onderzoek door TNO, dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, ga naar http://tinyurl.com/pxcgmsj.

Filed under: