mask
You are here: Home / Nieuws / Goede fietsenstallingen maken overstap aantrekkelijk

Goede fietsenstallingen maken overstap aantrekkelijk

Drieduizend extra fietsrekken in regio Utrecht

Voor eind 2014 realiseren Utrechtse gemeenten, in opdracht van BRU, 3.000 extra fietsrekken bij alle tramhaltes en de belangrijkste bushaltes in de regio Utrecht. In bijvoorbeeld Nieuwegein is de plaatsing van extra fietsenstallingen bij bushaltes al gereed, in Bunnik zijn ze bijna klaar en in Utrecht gaan ze na de zomer starten met het plaatsen van extra fietsrekken mét fietspompen.

Nette fietsenstallingen bij haltes bevordert het gevoel van veiligheid. “Als fietsen netjes staan geparkeerd, dan voelt die plek prettiger”, aldus projectleider Herbert Tiemens. “Ga maar na, als je ergens komt waar het uitpuilt van de fietsen, dan ben je daar niet graag”. BRU wil met de plaatsing van een groot aantal fietsenrekken in negen Utrechtse gemeenten, zorgen voor aantrekkelijke op-, uit- en vooral overstapplaatsen bij drukke haltes. “Neem bijvoorbeeld Zeist”, zo geeft Tiemens aan, “aan de rand van deze gemeente, aan de Jordanlaan, is een bushalte waar veel OV-reizigers op de bus stappen richting Utrecht. Er stoppen daar wel 20 bussen per uur die allemaal naar het centrum van Utrecht rijden. Een enorm populaire bushalte voor OV-reizigers uit Zeist.”

Verzamelhaltes

Er wordt steeds meer gekozen voor hoogwaardige buslijnen die snel de bestemming bereiken en frequent rijden. Dit betekent dat er minder bussen door de wijk rijden en er meer centrale haltes zijn van waar meerdere bussen rijden naar populaire bestemmingen. Tiemens: “deze verzamelhaltes liggen vaak wat verder weg voor de OV-reiziger en daarom komen ze dikwijls met de fiets naar de halte. De bushalte wordt zo een overstapplek van fiets op OV. Met het vermeerderen en verbeteren van de fietsstalling mogelijkheden willen we deze vorm van overstappen aantrekkelijker maken. Bij de bushalte in Zeist gaan we van 150 naar bijna 400 fietsplekken! En we gaan daar ook een proef doen met fietskluizen. Als je deze wilt gebruiken heb je alleen maar een OV-chipkaart nodig: laagdrempelig en veilig.”

Alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein krijgen ook nieuwe, of meer overdekte fietsrekken.

Beter Benutten en VERDER

De aanleg van de extra fietsrekken en de proef met gebruikersvriendelijke fietskluizen wordt voor de helft door BRU betaald (uit het programma VERDER) en de andere vijftig procent wordt gefinancierd vanuit het programma Beter Benutten.

Snel op bestemming

Kijk op www.goedopweg.nl voor de snelste manier om van A naar B te komen in Midden-Nederland en vindt daar de laatste informatie over (weg)werkzaamheden.

Filed under: