mask
You are here: Home / Nieuws / Eerste nieuwe stadsbus voor de regio Utrecht

Eerste nieuwe stadsbus voor de regio Utrecht

De eerste nieuwe stadsbus voor de regio Utrecht is van de band gerold, de eerste van 168 nieuwe bussen. Vanaf 8 december gaat Qbuzz in opdracht van Bestuur Regio Utrecht het openbaar vervoer in de regio verzorgen. In het bestek heeft BRU voorgeschreven dat die nieuwe bussen die daarvoor moeten worden ingezet, moeten die voldoen aan de nieuwste, strenge Euro VI-normen. De meeste bussen voor Utrecht worden gebouwd door Mercedes in Mannheim en Ulm. Daarnaast levert de Belgische busbouwer Van Hool zeventien dubbelgelede bussen. Bovendien zullen er drie elektrische bussen van het Engelse merk Optare in het centrum van Utrecht op lijn 2 gaan rijden.
De regio Utrecht krijgt hiermee het schoonste autobuspark van enige omvang van Nederland.

 Eerste Citaro-bus voor regio Utrecht

168 nieuwe bussen, van mini tot dubbelgeleed
Dit zijn de nieuwe bussen die in de regio Utrecht komen te rijden:
- 66 standaardbussen Mercedes Citaro C2 Euro VI, 12 meter lengte
- 72 gelede bussen Mercedes Citaro G C2 Euro VI, 18 meter
- 3 elektrische bussen Optare Solo EV, 10 meter
- 10 achtpersoons minibussen Sprinter EEV (gaan rijden tussen 8 en 20 december 2013)
- 17 dubbelgelede bussen Van Hool AGG Euro VI, 24 meter (gaan rijden week 7 tot en met week 23).

Daarnaast bestaande gele bussen uit 2009
De 142 bestaande gele bussen in het streekvervoer worden door Qbuzz overgenomen. Deze bussen werden in 2009 in de regio geïntroduceerd en voldoen ruimschoots aan de bestaande Euro V-normen. Vanaf 8 december rijden deze bussen daarenboven op de zeer schone brandstof GTL (gas-to-liquid). GTL is een nieuwe vloeibare brandstof van Shell die afgeleid is van aardgas. De brandstof wordt in plaats van diesel getankt in deze bestaande bussen, wat direct een substantiële bijdrage levert aan het verder verminderen van de uitstoot.
Voor de volledigheid, verder heeft de regio Utrecht natuurlijk ook 26 geheel gereviseerde trams, die rijden op groene stroom. De trams zelf blijven eigendom van BRU, Qbuzz-personeel zal vanaf 8 december de trams gaan rijden.

29 oktober 2013

Filed under: